maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pääsiäisen menu

Perinteitä kunnioittaen suunnattiin jälleen kerran pääsiäisen viettoon mökille. Kahtena päivänä saatii kyläläisiä iloksemme ja ohjelmaan kuului ilman muuta hyvän ruoan lisäksi ulkoilua ja pilkkimistä. Sauna lämpesi joka ilta ja tokihan sitä laulettiinkin menoliemen voimalla.

Menussa oli pitkäperjantaina savustettua lohta ja lauantaina lampaan ulkofilettä. Kumpanakin päivänä alkuruokana oli salaattia ja täytettyjä kananmunia. Jälkiruoaksi kahvit kera Baileysin. Kuin ihmeen kaupalla, kummatkin menut onnistuivat aivan täydellisesti. Nam!

Tonnikalatäytteiset kananmunat

Helppo ja nopea pikkusuolainen
kymmenen annosta

5 kananmunaa
1 tlk tonnikalaa öljyssä
½ dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

Ketä munat koviksi (n. 8 min). Kuori kananmunat, halkaise ja poista keltuaiset munista. Käytä puolet keltuaisista täytteeseen, puolet koristeluun. Valuta suurin osa tonnikalan öljystä pois, jätä hieman purkkiin. Sekoita tonnikala, kermaviili, majoneesi, 2½ keltuaista, ruohosipuli ja mausteet keskenään tasaiseksi tahnaksi. Pursota tai lusikoi täyte kananmunanpuolikkaisiin ja koristele keltuaisilla ja ruohosipulla. Tarjoa alkupalana esim. pääsiäisaterialla tai pikkusuolaisena illanistujaisissa.

 Savulohi, uudet perunat, voikastike ja kermaviilikastike

1kg lohifilettä
merisuolaa
pari palaa sokeria

Noin tuntia ennen savustamista poista fileestä  ruodot ja suolaa hyvin. Sopiva suolausaika on noin 1 - 1½ tuntia. Tunnin kuluttua poista ylimääräinen karkea suola fileen pinnalta ja aloita savustaminen. Pari palaa sokeria savustimen pohjalla antaa kivan värin kalalle. Savusta kalaa noin 45 minuuttia sopivalla tulella, niin kypsyys on juuri hyvä.


Uusissa perunoissa meni puolisen tuntia. Sipuli-voikastike tuli käden käänteessä. Kermaviilikastikkeen tein jääkaappiin maustumaan, kun alettiin kalaa savustamaan.

Kermaviilikastike
1 prk kermaviiliä
1 suolakurkku
sitruunamehua
sinappia
tilliä
suolaa
pippuria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti