sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Pikkujoulut vm 2013

Menu

Mozzarella-salaatti
punasipulia
salaattia
aurinkokuivattua tomaattia
pestolla maustettuja mozzarella

Saaristolaisleipää savuporotäytteellä (Täytettä olis riittäny puolet)
2 prk ruohosipulituorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1 punasipuli
1 paprika
mustapippuria

Lohirullat (3 rullaa)
1 pkt rieskarullia
150 g graavilohta
villisuolaheinää
1 pkt yrttituorejuustoa
1 prk tilliä

Perunagratiini (Tätä oli ihan liikaa, puolet ois riittäny hyvinkin)
3 kg Rosamunda-perunoita
4 dl kuohukermaa
100 g voita
suolaa

Porkkana- ja lanttulaatikot ostin valmiina

Joulukinkku (n. 2,5 kg, olis mennyt enemmänkin)
Tämä onnistui täydellisesti. Kinkku ostettiin jäisenä ja sulatettiin pari päivää jääkaapissa. Ennen paistoa otettiin lämpenemään niin, että sisälämpötila oli 10 astetta. Uuni 200 asteeseen ja kinkku pussissa uuniin. Alle laitettiin  reunallinen uuniastia siltä varalta, että nesteet valuu pussista pois. Puoli tuntia kovassa asteessa ja sen jälkeen lämpötilan lasku 125 asteeseen. Tällä tyylillä meni noin tunti per kilo. Ylikypsän kinkun sisälämpötila oli 80 astetta, kun otettiin pois uunista. Tämän jälkeen lämpö nousi vielä 85 asteeseen. Eli ois voinu ottaa pois vaikka 78 asteessa, vaikka tälläkin tyylillä kinkku pysyi mehevänä, eikä kuivunut. Pussista otettiin paistoliemi talteen kastiken tekoa varten. Kuorrutus kinkkuun tehtiin täysjyväsinapilla. Uuni 250 asteeseen ja kinkku siellä 15 minuuttia.

Kinkkukastike
Kinkun kastiketta
Vettä
Ruskeaa Maizenaa
Mustapippuria
Vasikan fondia
Sinappia
Sokeria

Itse tehtyä sinappia
2 dl sinappijauhetta
1½ dl sokeria 
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
Maku oli hyvä ja potkua sopivasti. Kiehauta ensin kerma ja kananmunat kattilassa. Lisää jauhot ja sokerit ja anna hiljalleen saostua. Kiehauta pikaisesti koko ajan vatkaten.

Herneet
Pakasteherneitä, voita, suolaa ja sokeria

Chilitortut
Valmiista torttutaikinasta pienellä tähtimuotilla. Voitelu munalla.  Uuni 225 astetta 10 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä puolisen tuntia ja sen jälkeen leikkaa kahtia ja täytä chilihillolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti