sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Poro tuli kotiin!

Pakastin täyttyi tällä erää puolikkaasta porosta. Ihana appiukkoni hankki meille pakastimen täytettä. Palat oli kätevästi pakattu pusseihin ja nimettykin vielä, mikä helpottaa huomattavasti kotikokin ruokakokeiluja.Tänä viikonloppuna kokeiluun pääsi siiderissä haudutettua ulkopaisti ja poronkäristys kulmapaistista. Voi jestas, että oli mureaa lihaa! Ei oo poro ollu stressissä, kun on vielä maan päällä tallustellu. Lihaa on hyvä varata 200 g per nuppi. Me oltiin sen verran nälkäsiä, että syöpästiin kahteen pekkaan koko paisti.

Siiderissä haudutettua poronpaistia
 600 g poron ulkopaistia
suolaa, mustapippuria ja valkopippuria
voita paistamiseen
4 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
2 dl omenasiideriä
paistinarua

Kastike
Poron keitiniliemi
2 dl kermaa
Ruskeaa Maizenaa
(Riistafondia)

Ota paisti päivää, paria ennen pakkasesta jääkaappiin sulamaan. Ota huoneenlämpöön n. tuntia ennen valmistamista. Poista paistista mahdolliset kalvot ja sido paisti paistinnarulla. Sekoita suolat ja pippurit keskenään ja pyöräytä paisti seoksessa. Kuumenna voi suuressa, reunallisessa paistinpannussa ja ruskista paisti ympäriinsä. Tuikkaa paistiin lihamittari. Lisää pannulle siideri, katajanmarjat ja laakerinlehdet. Laita kansi päälle. Anna hautua n. 1 tunti, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Nosta paisti pois liemestä ja kääri folioon. Anna vetäytyä n. 15 minuuttia. Lisää pannulle (johon keitinliemi on jäänyt) kerma ja suurusta Maizenalla halutun paksuiseksi. Lisää tarvittaessa riistafondia antamaan makua.

Bataattikuutiot ja palsternakkapyree


Bataattia
Palsternakkaa
Suolaa
Mustapippuria
Voita
Kermaa tai maitoa

Kuori palsternakka ja bataatti. Kuutioi ne ja keitä suolalla maustetussa vedessä muutamia minutteja, kunnes kuutiot ovat pehmeitä. Valuta juureskuutiot ja siirrä pasternakkakuutiot eri astiaan. Jätä bataattikuutiot kattilaan ja lisää sekaan voita, suolaa ja pippuria. Käytä vielä  liedellä pikaisesti.

Soseuta palsternakka sauvasekoittimella ja lisää kermaa, kunnes koostumus on pyreemäinen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti