sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Lammaspata

Jälleen kerran ollaan syksyisten lihapatojen äärellä. Pakastinta pitää saada tyhjäksi tulevan poron tieltä ja sieltähän löytyikin vielä viime syksyn lampaan lihoja. Ostettiin silloin ystäväni kanssa karitsa puoliksi Kempeleestä, Ohukaisen lammastilalta. Nyt en lähtenyt metsästämään uutta ja ihmeellistä reseptiä, vaan kokkausfilosofiana toimi "Makumatka jääkaapin ihmeelliseen maailmaan". Näiden pohjalta lähti uuniin punaviinissä haudutettu lammaspata. Aika perussettiä, mutta joka tapauksessa toimiva ja helppo pataruoka. Veden yms. määriä en kyllä millään tavalla mitannu, mutta nuo on varmaankin aika lähellä totuutta.

600 g karitsan lapaa
voita paistamiseen
suolaa
pippuria
3 porkkanaa
muutama peruna
2-3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rosmariinin oksa
2 dl vettä
2 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
(lihafondia)

Kuori ja lohko sipulit, perunat sekä porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet. Lisää kaikki sipulit, perunat ja porkkanat uunipataan. Suolaa ja pippuroi liha. Paista lihoista pinnat kiinni paistinpannulla voissa. Siirrä pataan. Kiehauta pannulla vesi ja lisää lihaliemikuutio sekä punaviini. Hauduta, kunnes lihaliemikuutio on sulanut ja lisää neste uunipataan. Tarvittaessa voit lisätä lihafondia. Lisää pataan yksi rosmariinin oksa makua antamaan. Laita uuniin 150 asteeseen ja anna hautua useampi tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti