keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Tumman oluen lihapata

En kyllästy hehkuttamaan syksyn lihapatoja. Ne ovat niin äärimmäisen herkullisia ja helppoja tehdä ja kaiken lisäksi vielä edullisiakin. Patalihaksi kelpaa elukoiden halvemmat osat, koska ne mureutuvat äärimmäisen hyvin pitkän haudutusajan ansioista. Suosittelen kuitenkin käyttämään laadukasta lihaa joka tapauksessa. Oulusta sitä löytyy ainakin takuuvarmasti Makkarakaupasta. Tämä pata on ihana makean hunajan ja tumman oluen yhdistelmä!

1,3 kg naudan kulmapaistia
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 lihaliemikuutio
2 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
2 rkl tomaattipyrettä
3 rkl kuivattua lipstikkaa
3 dl tummaa olutta
5 porkkanaa
suolaa
mustapippuria
tummaa maizenaa

Kuori ja lohko porkkanat reiluiksi paloiksi ja laita ne padan pohjalle. Kuutioi sipulit ja leikkaa paisti sopiviksi paloiksi. Ruskista lihapaloja hieman paistinpannulla voi-öljyseoksessa, suolaa ja pippuroi paiston aikana. Siirrää pataan. Kuullota sipulit paistinpannulla ja lisää olut paistinpannulle. Lisää myös muut aineet: lihaliemikuutio, soijakastike, hunaja, tomaattipyre ja kuivattu lipstikka. Anna keittyä kokoon n. 10 minuutin verran ja siirrä pataan. Lihat voivat juuri ja juuri peittyä, nestettä ei kannata laittaa liikaa - lihoistakin tulee nestettä niiden hautuessa. 

Paista uunissa puoli tuntia 200 asteessa, laske sitten lämpötila 125 asteeseeen ja anna muhia vielä 3-4 tuntia. Mitä kauemmin, sen mureammat lihat. Toki haudutusaika voi olla vieläkin pidempi, mutta silloin kannattaa lämpötila olla 100 astetta. Nosta pata hellalle ja lisää ruskeaa maizenaa haluttu määrä. Halutessa voi lisätä ennen tarjoilua myös ruokakermaa. 

Lisukkeena meillä oli tällä kertaa valkosipulikermaperunat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti