Tämä on yksi onnistuneimmista resepteistä. Suuresti harmittaa, että kuvaa ei olla vielä saatu kehiin, mutta joka tapauksessa tämä oli ehdottomasti tallennettava, ettei jää unohduksiin.
325 g bataattia
1 pieni sipuli
1 punainen chili
0,5 l kasvislientä (0,5 l vettä, 1 kasvisliemikuutio)
½ tl sambal oelekia
1 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
Kuori ja kuutioi bataatti ja kuullota se silputun chilin ja sipulin kanssa kattilan pohjalla. Lisää kasvisliemi. Kiehauta, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kiehauta ja lisää kerma. Mausta sambal oelekilla sekä tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
maanantai 8. syyskuuta 2014
sunnuntai 31. elokuuta 2014
Projekti etupiha
Projekti etupiha. Tätä on suunniteltu jo useampi vuosi, joten oli aika
ottaa härkää sarvista ja ruveta hommiin. Loistava alkusysäys saatiin
viikko sitten, kun etelän hetelmät kävi auttamassa "purkuhommissa". Eli
vaihe #1 saatiin suoritettua. Vaiheet #2 ja #3 eli reunakivien laitto ja
mullalla täyttö saatiin päätökseen. Vielä muutamat laatat ja rehut
valinta ja istutus, niin valmista tulee. Osalle kivistä pitäis vielä
keksiä käyttöä.
Syksyinen lihapata
Syksyn lihapadat porisemaan! Tänä vuonna kesä
oli niin mahtava, että ruokapuolella uskalsi ottaa varaslähdön
syksyisiin ruokiin. Viikonloppuna innostuttiin jatkamaan etupihan
kukkapenkkiprojektia - kiitosta vaan etelän talkooporukalle viime viikon aherruksesta. Kun päivä meni puuhastellessa ulkosalla, lihapata
kypsyi miedolla lämmöllä uunissa useita tunteja. Lihapalat oli tietenkin
haettu laadustaan tunnetusta Makkarakaupasta.
1 kg laadukasta karjalanpaistilihaa
2 sipulia
3 porkkanaa
1 pieni lanttu
2 dl tummaa olutta
1 dl vettä
loraus vasikan fondia
1 tuore rosmariinin oksa
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
Kuori ja leikkaa reiluiksi paloiksi sipulit, porkkanat ja lanttu. Siirrä uunipataan. Paista lihat paistinpannulla voissa kahdessa erässä niin, että saavat vähän väriä pintaansa. Siirrä uunipataan. Kaada olut paistinpannun kautta uunipataan ja lisää tarvittava määrä vedenkeittimessä kiehautettua vettä. Itse en noita nesteitä mittaillut, mutta nuo määrät ovat kaiketi lähellä totuutta. Lisää pataan rosmariinin oksa, lorauta vasikan fondia sekaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa ensimmäiset puoli tuntia 200 asteessa ja laske lämpötila sitten 125 - 150 asteeseen. Itse laskin tuohon 125 asteeseen, koska lihapata säi rauhassa kypsyä neljän tunnin ajan.
tiistai 22. heinäkuuta 2014
Malaxin jauhelihapihvit
Kesälomareissulla vierailimme Maalahdessa sukulaisten mökillä. Perinteisten grilliruokien sijaan valmistettiin tällä erää jauhelihapihvit. Maalaahteen oli nuori tyttö avannut lihakaupan ja sitähän piti käydä kannattamassa pienellä ostoksella. Suosittelen: http://www.kottdisken.fi/fi/. Ja koska mökillä oltiin, kaikkia alkuperäisen reseptin raaka-aineita ei kaapista löytynyt, joten piti vähän soveltaa ohjeita. Liha ja pihvit olivat niiin makoisat, että ohje oli pakko tallettaa - vaikkakin ilman kuvaa.
1 kg naudan jauhelihaa (isan jauhamaa)
2 pss sipulikeittoaineksia
1 prk kermaviiliä
3 ruisnäkkäriä murskattuna
loraus kermaa (mitä sattuu löytymään)
rouhittua mustapippuria
grillauskastiketta
voita paistamiseen
Sekoita sipulikeittoainekset ja murskatut näkkärit keskenään kulhossa. Lisää kermaviili ja loraus kermaa, anna seisahtaa hetkisen. Lisää jauheliha ja sekoita massa keskenään. Mausta lopuksi mustapippurilla. Muotoile taikinasta kahdeksan pihviä ja voitele pihvit grillauskastikkeella. Siirry grillin ääreen kera voipaketin. Meillä oli käytössä mitä mahtavin grillikota ja siellä valurautapannu avotulen päällä - ehkäpä siitäkin syystä lopputulos oli niin loistava. Tulta ei kannata pitää liian kovana, että pihvit eivät pala. Paista pihvejä voissa kummaltakin puolelta yhteensä noin 10 minuuttia. Tarjoile salaatin kera.
torstai 29. toukokuuta 2014
Marskin kanavuoka
Helatorstain haaste: Marskin kanavuoka. Tänään päätin kokeilla työpaikkaruokalamme niin tarkoin varjelemaa Marskin kanavuoan tekemistä. Jo alkumetreillä tiesin, että tehtävä ei tule olemaan helppo - niin moni muukin on sitä kokeillut. Lopputulos ei kuitenkaan ollut hullumpi, yllättävän lähellä alkuperäistä makua. Siitäkin huolimatta, että raaka-aineitakin muutin hippasen. Kehittely jatkuu seuraavalla kerralla. Näin se luomus valmistui:
300 g broilerin filesuikaleita
1 pkt pekonia
1 sipuli
3 eriväristä paprikaa
3 dl riisiä
6 dl kanalientä
1 prk smetanaa
2 dl ruokakermaa
3 tl currya
ripaus suolaa
juustoraastetta
Marinadi kanalle:
rypsiöljyä
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
hunajaa
valkosipulia
soijaa
En paheksuisi ollenkaan, vaikka broilerisuikaleissa käyttäsi valmiiksi hunajamarinoituja versioita. Tällä kertaa kuitenkin tein marinadin itse edellisenä iltana ja annoin marinoitua yön yli. Olihan se parempaa itse tehtynä. Vuoan juju on, että kaikki ainekset kypsennetään etukäteen ja vuoan vain annetaan lopuksi muhia uunissa puolisen tuntia.
Keitä 6 dl kanalientä ja riisit siinä ohjeiden mukaan. Leikkaa pekonit pieniksi paloiksi, paprikat suikaleiksi ja sipuli kuutioiksi. Paista kaikki ainesosat erikseen pannulla. Ensin lisää pekonit kylmälle paistinpannulle ja paista rapeaksi. Siirrä vuokaan. Pekonin jälkeen sipulien kuullotus --> vuokaan. Sitten kanasuikaleet --> vuokaan. Ja lopuksi paprikat --> vuokaan. Lisää myös kypsä riisi vuokaan ja sekoita ainekset keskenään.
Lämmitä hellalla smetanaa ja ruokakermaa kattilassa sen verran, että sekoittuvat toisiinsa ja mausta currylla. Lisää seos vuokaan ja sekoittele riisi-kana-seoksen joukkoon. Lisää pinnalle juustoraaste ja paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Seuraavalla kerralla kermaa voi olla hippasen enemmän, pekonit saavat jäädä pois (ei maun vuoksi, vaan siksi, että alkuperäisessäkään ei taida olla) ja ehkä koskenlaskijalla haetaan oikeaa makua. Jää nähtäväksi..
300 g broilerin filesuikaleita
1 pkt pekonia
1 sipuli
3 eriväristä paprikaa
3 dl riisiä
6 dl kanalientä
1 prk smetanaa
2 dl ruokakermaa
3 tl currya
ripaus suolaa
juustoraastetta
Marinadi kanalle:
rypsiöljyä
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
hunajaa
valkosipulia
soijaa
En paheksuisi ollenkaan, vaikka broilerisuikaleissa käyttäsi valmiiksi hunajamarinoituja versioita. Tällä kertaa kuitenkin tein marinadin itse edellisenä iltana ja annoin marinoitua yön yli. Olihan se parempaa itse tehtynä. Vuoan juju on, että kaikki ainekset kypsennetään etukäteen ja vuoan vain annetaan lopuksi muhia uunissa puolisen tuntia.
Keitä 6 dl kanalientä ja riisit siinä ohjeiden mukaan. Leikkaa pekonit pieniksi paloiksi, paprikat suikaleiksi ja sipuli kuutioiksi. Paista kaikki ainesosat erikseen pannulla. Ensin lisää pekonit kylmälle paistinpannulle ja paista rapeaksi. Siirrä vuokaan. Pekonin jälkeen sipulien kuullotus --> vuokaan. Sitten kanasuikaleet --> vuokaan. Ja lopuksi paprikat --> vuokaan. Lisää myös kypsä riisi vuokaan ja sekoita ainekset keskenään.
Lämmitä hellalla smetanaa ja ruokakermaa kattilassa sen verran, että sekoittuvat toisiinsa ja mausta currylla. Lisää seos vuokaan ja sekoittele riisi-kana-seoksen joukkoon. Lisää pinnalle juustoraaste ja paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Seuraavalla kerralla kermaa voi olla hippasen enemmän, pekonit saavat jäädä pois (ei maun vuoksi, vaan siksi, että alkuperäisessäkään ei taida olla) ja ehkä koskenlaskijalla haetaan oikeaa makua. Jää nähtäväksi..
sunnuntai 5. tammikuuta 2014
Paahdetut kikherneet
2 rkl rypsiöljyä
1 tl grillimaustetta
chilijauhetta
Sekoita mausteet keskenään. Huuhtele ja valuta kikherneet. Pyöräytä mausteseoksessa ja levitä uuninpellille leivinpaperin päälle. Paahda kikherneitä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Varo polttamasta herneitä. Anna herneiden jäähtyä ja lisää tarvittaessa suolaa.
Makkarakastike
Kävinpäs tänään ekaa kertaa uudessa Viskaalin kaupassa. Kyseessä on Oulun seudulla toimiva lähellä ja puhtaasti tuotetun
ruokaa erikoistunut, voisiko jopa sanoa, että luomukauppa. Myymälöiden (Oulu ja Muhos) lisäksi yritykseen kuuluu Viskaalin Tila,
teurastamo ja lihanjalostamo sekä verkkokauppa. Palvelu oli todellakin ykköslaatuista ja tuotteita löytyi luomuteestä tuoreeseen lihaan. Tällä erää ostettiin vain Viskaalin Suomimakkaraa ja Tyrnimehua. Ja lautasellehan makkara päätyi kastikkeen muodossa.
voita ja öljyä paistamiseen
3 rkl vehnäjauhoja
vettä
vasikanfondia
mustapippuria
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl sinappia
Kuori ja pilko sipuli. Poista makkarasta kuori ja kuutioi makkara. Kuullota sipuleita pannullla voin ja öljyn seoksessa. Siirrä lautaselle. Paista sen jälkeen makkaroita pannulla niin, että ne saavat hyvän paistopinnan. Rasvaa kannattaa käyttää, jos makkara ei itsessään ole kovin rasvaista. Lisää jauhot makkaroiden joukkoon ja anna jauhojen ruskistua. Lisää sipulit takaisin pannulle. Lisää vesi ja anna kastikkeen suurustua. Mausta fondilla, mustapippurilla, tomaattipyreellä ja sinapilla. Tarjoa puolukkahillon ja suolakurkkujen kera.
perjantai 27. joulukuuta 2013
Joulupiknik kotisohvalla
Muutaman jouluaterian jälkeen teki mieli jotain ihan muuta. Kun kotiuduttiin reissusta, viriteltiin miehen kanssa sohvalle piknik ja televisioon Netflixin sarjat pyörimään. Tarjolla oli erilaisia keksejä, neljää erilaista hilloa, kovia juustoja, tuorejuustoja, erilaisia leikkeleitä, viinirypäleitä ja omenoita. Ja pitihän näitäkin ahtaa jouluruoan tavoin maha täyteen.
sunnuntai 22. joulukuuta 2013
Keltainen chilihillo
1 keltainen paprika
10 keltaista chiliä2 dl balsamiviinietikkaa / vaaleaa balsamicoa
2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
7,5 dl hillosokeira
Survo paprika ja chilit sauvasekoittimella. Lisää etikka. Laita kattilaan ja keitä n. 10 min. Lisää mausteet. Lisää sokeri ja anna kiehahtaa noin 5 minuutta, että sokeri on varmasti liuennut. Purkita hillo steriloituihin lasipurkkeihin. Purkit n. 100 asteisessa uunissa tunti, kansien keitto noin 15 minuuttia. Täytyy myöntää, että itse olen todella laiska noitten purkkien kaanssa, enkä jaksanut niitä sen kummemmin kuumennella.
sunnuntai 15. joulukuuta 2013
Paistettu poron ulkofilee
Poro on ehdottomasti paras ruokaostos pitkään aikaan! Niinpä se päätyi jälleen kerran lautaselle, tällä erää ulkofileen muodossa. Kaveriksi tehtiin valkosipuliperunat, paistettua porkkanaa ja punajuurta sekä punaviinikastiketta. Ei ihan täydellinen suoritus, mutta kyllä kelpasi. Varsinkin punaviinikastikkeessa olisi ollut parantamisen varaan, se täytyy muistaa ensi kerralla ja hioa vähän ohjetta.
Poron paistettua ulkofilettä
2 ulkofilettä (á n. 140 g)
Voita ja öljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
Paista fileet pannulla 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Suolaa ja pippuroi ja siirrä folioon. Kaada paistinliemet punaviinikastikkeeseen. Paista foliokääreen sisässä olevia fileitä muutama minuutti 200-asteisessa uunissa halutusta kypsyydestä riippuen. Me paistettiin aluksi vain 1 minuutti per puoli, mikä oli mielestäni liian lyhyt aika.
Paistetut porkkanat ja punajuuret
5 porkkanaa
3 punajuurta
suolaa ja mustapippuria
kuivattua rakuunaa
kuivattua persiljaa
Kuori ja halkaise porkkanat. Asettele uunivadille halkaistu puoli ylöspäin. Kuori ja leikkaa punajuuret lohkoiksi ja asettele samaan uunivuokaan (omalle osiolle) halkaistu puoli ylöspäin. Lisää kumpienkin juuresten päälle suolaa ja mustapippuria. Porkkanoiden päälle mausteeksi kuivattua rakuunaa, punajuurille kuivattua persiljaa.
Punaviinikastike
3 dl lihalientä
1 sipuli
1,5 dl punaviiniä
1 rkl sokeria
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
vasikanfondia
tummaa Maizenaa
Valmista/lämmitä lihaliemi kattilassa. Lisää joukkoon punaviini, silputtu sipuli, sokeri, rosmariini ja timjami. Anna kiehua hiljalleen ainakin 20 minuuttia. Mitä pidempään, sen parempaa. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan ja suurusta tarvittaessa Maizenalla. Lopuksi lisää kastikkeeseen poron paistoliemi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vasikanfondia.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)