sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Lammaspata

Jälleen kerran ollaan syksyisten lihapatojen äärellä. Pakastinta pitää saada tyhjäksi tulevan poron tieltä ja sieltähän löytyikin vielä viime syksyn lampaan lihoja. Ostettiin silloin ystäväni kanssa karitsa puoliksi Kempeleestä, Ohukaisen lammastilalta. Nyt en lähtenyt metsästämään uutta ja ihmeellistä reseptiä, vaan kokkausfilosofiana toimi "Makumatka jääkaapin ihmeelliseen maailmaan". Näiden pohjalta lähti uuniin punaviinissä haudutettu lammaspata. Aika perussettiä, mutta joka tapauksessa toimiva ja helppo pataruoka. Veden yms. määriä en kyllä millään tavalla mitannu, mutta nuo on varmaankin aika lähellä totuutta.

600 g karitsan lapaa
voita paistamiseen
suolaa
pippuria
3 porkkanaa
muutama peruna
2-3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rosmariinin oksa
2 dl vettä
2 dl punaviiniä
1 lihaliemikuutio
(lihafondia)

Kuori ja lohko sipulit, perunat sekä porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet. Lisää kaikki sipulit, perunat ja porkkanat uunipataan. Suolaa ja pippuroi liha. Paista lihoista pinnat kiinni paistinpannulla voissa. Siirrä pataan. Kiehauta pannulla vesi ja lisää lihaliemikuutio sekä punaviini. Hauduta, kunnes lihaliemikuutio on sulanut ja lisää neste uunipataan. Tarvittaessa voit lisätä lihafondia. Lisää pataan yksi rosmariinin oksa makua antamaan. Laita uuniin 150 asteeseen ja anna hautua useampi tunti.

maanantai 8. syyskuuta 2014

Taivaallinen bataattikeitto

Tämä on yksi onnistuneimmista resepteistä. Suuresti harmittaa, että kuvaa ei olla vielä saatu kehiin, mutta joka tapauksessa tämä oli ehdottomasti tallennettava, ettei jää unohduksiin.

325 g bataattia
1 pieni sipuli
1 punainen chili
0,5 l kasvislientä (0,5 l vettä, 1 kasvisliemikuutio)
½ tl sambal oelekia
1 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa

Kuori ja kuutioi bataatti ja kuullota se silputun chilin ja sipulin kanssa kattilan pohjalla. Lisää kasvisliemi. Kiehauta, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kiehauta ja lisää kerma. Mausta sambal oelekilla sekä tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Projekti etupiha

Projekti etupiha. Tätä on suunniteltu jo useampi vuosi, joten oli aika ottaa härkää sarvista ja ruveta hommiin. Loistava alkusysäys saatiin viikko sitten, kun etelän hetelmät kävi auttamassa "purkuhommissa". Eli vaihe #1 saatiin suoritettua. Vaiheet #2 ja #3 eli reunakivien laitto ja mullalla täyttö saatiin päätökseen. Vielä muutamat laatat ja rehut valinta ja istutus, niin valmista tulee. Osalle kivistä pitäis vielä keksiä käyttöä.



Syksyinen lihapata

Syksyn lihapadat porisemaan! Tänä vuonna kesä oli niin mahtava, että ruokapuolella uskalsi ottaa varaslähdön syksyisiin ruokiin. Viikonloppuna innostuttiin jatkamaan etupihan kukkapenkkiprojektia - kiitosta vaan etelän talkooporukalle viime viikon aherruksesta. Kun päivä meni puuhastellessa ulkosalla, lihapata kypsyi miedolla lämmöllä uunissa useita tunteja. Lihapalat oli tietenkin haettu laadustaan tunnetusta Makkarakaupasta
 
1 kg laadukasta karjalanpaistilihaa
2 sipulia
3 porkkanaa
1 pieni lanttu
2 dl tummaa olutta
1 dl vettä
loraus vasikan fondia
1 tuore rosmariinin oksa
suolaa 
mustapippuria
voita paistamiseen

Kuori ja leikkaa reiluiksi paloiksi sipulit, porkkanat ja lanttu. Siirrä uunipataan. Paista lihat paistinpannulla voissa kahdessa erässä niin, että saavat vähän väriä pintaansa. Siirrä uunipataan. Kaada olut paistinpannun kautta uunipataan ja lisää tarvittava määrä vedenkeittimessä kiehautettua vettä. Itse en noita nesteitä mittaillut, mutta nuo määrät ovat kaiketi lähellä totuutta. Lisää pataan rosmariinin oksa, lorauta vasikan fondia sekaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa ensimmäiset puoli tuntia 200 asteessa ja laske lämpötila sitten 125 - 150 asteeseen. Itse laskin tuohon 125 asteeseen, koska lihapata säi rauhassa kypsyä neljän tunnin ajan.

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Malaxin jauhelihapihvit

Kesälomareissulla vierailimme Maalahdessa sukulaisten mökillä. Perinteisten grilliruokien sijaan valmistettiin tällä erää jauhelihapihvit. Maalaahteen oli nuori tyttö avannut lihakaupan ja sitähän piti käydä kannattamassa pienellä ostoksella. Suosittelen: http://www.kottdisken.fi/fi/. Ja koska mökillä oltiin, kaikkia alkuperäisen reseptin raaka-aineita ei kaapista löytynyt, joten piti vähän soveltaa ohjeita. Liha ja pihvit olivat niiin makoisat, että ohje oli pakko tallettaa - vaikkakin ilman kuvaa. 

1 kg naudan jauhelihaa (isan jauhamaa)
2 pss sipulikeittoaineksia
1 prk kermaviiliä
3 ruisnäkkäriä murskattuna
loraus kermaa (mitä sattuu löytymään)
rouhittua mustapippuria
grillauskastiketta
voita paistamiseen

Sekoita sipulikeittoainekset ja murskatut näkkärit keskenään kulhossa. Lisää kermaviili ja loraus kermaa, anna seisahtaa hetkisen. Lisää jauheliha ja sekoita massa keskenään. Mausta lopuksi mustapippurilla. Muotoile taikinasta kahdeksan pihviä ja voitele pihvit grillauskastikkeella. Siirry grillin ääreen kera voipaketin. Meillä oli käytössä mitä mahtavin grillikota ja siellä valurautapannu avotulen päällä - ehkäpä siitäkin syystä lopputulos oli niin loistava. Tulta ei kannata pitää liian kovana, että pihvit eivät pala. Paista pihvejä voissa kummaltakin puolelta yhteensä noin 10 minuuttia. Tarjoile salaatin kera.

torstai 29. toukokuuta 2014

Marskin kanavuoka

Helatorstain haaste: Marskin kanavuoka. Tänään päätin kokeilla työpaikkaruokalamme niin tarkoin varjelemaa Marskin kanavuoan tekemistä. Jo alkumetreillä tiesin, että tehtävä ei tule olemaan helppo - niin moni muukin on sitä kokeillut. Lopputulos ei kuitenkaan ollut hullumpi, yllättävän lähellä alkuperäistä makua. Siitäkin huolimatta, että raaka-aineitakin muutin hippasen. Kehittely jatkuu seuraavalla kerralla. Näin se luomus valmistui:

300 g broilerin filesuikaleita

1 pkt pekonia
1 sipuli
3 eriväristä paprikaa 

3 dl riisiä
6 dl kanalientä

1 prk smetanaa
2 dl ruokakermaa
3 tl currya
ripaus suolaa
juustoraastetta

Marinadi kanalle:
rypsiöljyä
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
hunajaa
valkosipulia
soijaa

En paheksuisi ollenkaan, vaikka broilerisuikaleissa käyttäsi valmiiksi hunajamarinoituja versioita. Tällä kertaa kuitenkin tein marinadin itse edellisenä iltana ja annoin marinoitua yön yli. Olihan se parempaa itse tehtynä. Vuoan juju on, että kaikki ainekset kypsennetään etukäteen ja vuoan vain annetaan lopuksi muhia uunissa puolisen tuntia.

Keitä 6 dl kanalientä ja riisit siinä ohjeiden mukaan. Leikkaa pekonit pieniksi paloiksi, paprikat suikaleiksi ja sipuli kuutioiksi. Paista kaikki ainesosat erikseen pannulla. Ensin lisää pekonit kylmälle paistinpannulle ja paista rapeaksi. Siirrä vuokaan. Pekonin jälkeen sipulien kuullotus --> vuokaan. Sitten kanasuikaleet --> vuokaan. Ja lopuksi paprikat --> vuokaan. Lisää myös kypsä riisi vuokaan ja sekoita ainekset keskenään.

Lämmitä hellalla smetanaa ja ruokakermaa kattilassa sen verran, että sekoittuvat toisiinsa ja mausta currylla. Lisää seos vuokaan ja sekoittele riisi-kana-seoksen joukkoon. Lisää pinnalle juustoraaste ja paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Seuraavalla kerralla kermaa voi olla hippasen enemmän, pekonit saavat jäädä pois (ei maun vuoksi, vaan siksi, että alkuperäisessäkään ei taida olla) ja ehkä koskenlaskijalla haetaan oikeaa makua. Jää nähtäväksi..

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Paahdetut kikherneet

Iltaherkutteluun sopii (sipsien tai muiden suolaisten tilalle) maustetut ja paahdetut kikherneet.

1 prk kikherneitä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl grillimaustetta
chilijauhetta

Sekoita mausteet keskenään. Huuhtele ja valuta kikherneet. Pyöräytä mausteseoksessa ja levitä uuninpellille leivinpaperin päälle. Paahda kikherneitä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Varo polttamasta herneitä. Anna herneiden jäähtyä ja lisää tarvittaessa suolaa.

Makkarakastike

Kävinpäs tänään ekaa kertaa uudessa Viskaalin kaupassa. Kyseessä on Oulun seudulla toimiva lähellä ja puhtaasti tuotetun ruokaa erikoistunut, voisiko jopa sanoa, että luomukauppa. Myymälöiden (Oulu ja Muhos) lisäksi yritykseen kuuluu Viskaalin Tila, teurastamo ja lihanjalostamo sekä verkkokauppa. Palvelu oli todellakin ykköslaatuista ja tuotteita löytyi luomuteestä tuoreeseen lihaan. Tällä erää ostettiin vain Viskaalin Suomimakkaraa ja Tyrnimehua. Ja lautasellehan makkara päätyi kastikkeen muodossa.

500 g Viskaalin Suomimakkaraa
1 sipuli
voita ja öljyä paistamiseen
3 rkl vehnäjauhoja
vettä
vasikanfondia
mustapippuria
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl sinappia

Kuori ja pilko sipuli. Poista makkarasta kuori ja kuutioi makkara. Kuullota sipuleita pannullla voin ja öljyn seoksessa. Siirrä lautaselle. Paista sen jälkeen makkaroita pannulla niin, että ne saavat hyvän paistopinnan. Rasvaa kannattaa käyttää, jos makkara ei itsessään ole kovin rasvaista. Lisää jauhot makkaroiden joukkoon ja anna jauhojen ruskistua. Lisää sipulit takaisin pannulle. Lisää vesi ja anna kastikkeen suurustua. Mausta fondilla, mustapippurilla, tomaattipyreellä ja sinapilla. Tarjoa puolukkahillon ja suolakurkkujen kera.

perjantai 27. joulukuuta 2013

Joulupiknik kotisohvalla

Muutaman jouluaterian jälkeen teki mieli jotain ihan muuta. Kun kotiuduttiin reissusta, viriteltiin miehen kanssa sohvalle piknik ja televisioon Netflixin sarjat pyörimään. Tarjolla oli erilaisia keksejä, neljää erilaista hilloa, kovia juustoja, tuorejuustoja, erilaisia leikkeleitä, viinirypäleitä ja omenoita. Ja pitihän näitäkin ahtaa jouluruoan tavoin maha täyteen.

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Keltainen chilihillo


Tästä annoksesta tulee n. 1 litra ehtaa tavaraa.

1 keltainen paprika
10 keltaista chiliä
2 dl balsamiviinietikkaa / vaaleaa balsamicoa
2 valkosipulinkynttä
½  tl suolaa
¼  tl mustapippuria
7,5 dl hillosokeira
                                                                               Survo paprika ja chilit sauvasekoittimella. Lisää etikka. Laita kattilaan ja keitä n. 10 min. Lisää mausteet. Lisää sokeri ja anna kiehahtaa noin 5 minuutta, että sokeri on varmasti liuennut. Purkita hillo steriloituihin lasipurkkeihin. Purkit n. 100 asteisessa uunissa tunti, kansien keitto noin 15 minuuttia. Täytyy myöntää, että itse olen todella laiska noitten purkkien kaanssa, enkä jaksanut niitä sen kummemmin kuumennella.