lauantai 26. lokakuuta 2013

Oman maan chileistä

Nyt polttelee! Kerrankin saatiin oma chilipuska kasvaamaan kesällä ja ny on aika niittää satoa. Kolmeen erilaiseen soosiin päädyttiin, joista alla reseptit. Paholaisen hillo on tehty DanSukkerin ohjetta mukaillen. Chilitahnan löysin omenamintun sivuilta. (Kuvassa chilihilloa, jonka ohje on hukassa.)
Paholaisen hillo
250 g tuoreita tomaatteja
100 g punaisia paprikoita
2 keltaista chiliä
2 valkosipulin kynttä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 tl oreganoa
1/8 dl vaaleaa balsamicoa
82 g hillosokeria



Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja laita ne 30-60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuore, leikkaa tomaatit lohkoiksi. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin. 

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia.

Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Chilitahna
3 dl keltaisia chilejä
4 valkosipulinkynttä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

Leikkaa chilit ja valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja syrtsää tehosekoittimessa sekaisin. Säilytä jääkaapissa. Voi myös pakastaa.

Chilihilloakin tehtiin, mutta ohjeen olen jo hukannut, koska en ollut tallentanut ohetta heti tänne. Sen siitä saa..

lauantai 5. lokakuuta 2013

Aasialainen porkkanasalaatti

Ihanaa vaihtelua normaaliin suomalaiseen porkkanasalaattiin! Alkuperäisen ohjeen bongasin Yhteishyvän sivuila. Chilihilloa lisäsin ihan vain siitä syystä, että sitä sattui olemaan kaapissa. Tekastiin sitä miehen kans kesän chilisadosta.

500 g porkkanaa
2 cm pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl makeaa chilikastiketta
½ tl chilihilloa
1 tl limemehua
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Sekoita raasteen joukkoon hienonnettu ruohosipuli. Sekoita kastikkeen ainekset. Purista paloiteltu inkivääri valkosipulipuristimella mehuksi kulhoon. Purista joukkoon valkosipulinkynsi ja lisää muut ainekset. Sekoita tasaiseksi. Lisää kastike raasteen joukkoon ja kääntele sekaisin. Paahda kuivalla pannulla siemenet ja lisää salaatin joukkoon. Tarjoa lisäkesalaattina

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Neljän tähden encore - menu italiano

Voittohan se napsahti näistä kekkereistä. Palkinnoksi sain kokata vielä kerran tälle köörille ja muut makso viulut. Vaatimattomasti pyrkimyksenä oli ainoastaan ylittää vieraiden odotukset, mikä ajatuksena johdatti italialaisen ruoan pariin. Perinteisestihän Italiassa syödään monta ruokalajia illallisen aikana, niin tämä soveltui oikein mainiosti suunnitelmaani. Päätin tehdä ruokalistankin italiaksi, kieltä sen enempää opiskelematta tai tuntematta tältä se näytti:

MENU ITALIANO

Aperitivo
Prosecco Millesimato

Antipasti
Prosciutto crudo con melone e mozzarella
Affettati misti
Polpetta
Focaccia all’aglio
Pomodori secchi
Olive, peperoni e capperi
Carciofi trifolati
Solo Passione Appassimento
Custoza Terre in Fiore

Primo Piatto
Insalata verde
Pizza caprino
Pizza salami
Peroni

Secondo Piatto
Osso buco
Risotto alla milanese
Chiaramonte Nero d’Avola

Dolce
Pannacotta
Prosecco Millesimato
Limoneto di Sorrento

Piatto di formaggi con marmellate
Gouda, kaltbach e vendsysse
Solo Passione Appassimento
Custoza Terre in Fiore

Digestivo
Grappa di Monovitigno Cabernet


Italian kieli ei tosiaan ole vahvimpia lajeja, joten kielioppivirheitä saattaa helposti listasta löytyä. Ei kannata niihin kiinnittää huomiota. Italialaisia juustoja ei juurikaan Stockalla ollut tarjolla, joten otin, mitä tiskistä sai.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Karppaajan vaihtoehdot

Kevyemmällä ruokavaliolla mennään pitkin syksyä. Ajatuksena ei missää nimessä oo täysin hiilariton ja ehdoton ruokavalio, vaan terveellistä ruokaa hyvällä fiiliksellä. Viis kertaa päivässä sapuskointia ja liikunnan lisäämistä - pitäis tulla tuloksia. Nyt on kolme kiloa tippunu, vielä pitää saada toiset samanlaiset pudotettua. Sunnuntaisin pyrin suunnitteleen seuraavan viikon ruoat ja tänään aloin pohtia karppaajan kevyitä vaihtoehtoja lisukkeille. Kaikkea en oo testannu, mut se tulee korjaantuun ajan kanssa. Vettä pitää juoda 2-3 litraa per päivä. Aamu alkaakin aina ½ litralla vettä.

Perunamuusi - kukkakaalipyre, bataattipyre
Riisi - wokvihannekset, (raejuusto ???)
Spagetti - kesäkurpitsatagliatelle
Ranskalaiset - juuressipsi, paahdetut pavut

Muita lisukkeita
kaikenlaiset salaatit
kasvikset tomaattikastikkeessa

IDEOITA PÄIVÄN SAPUSKOIHIN:

Aamupala: 
jogurttia ja marjoja (tarvittaessa Canderel-makeutusjauhetta)
munakas
kaurapuuro ja sokeroimaton mehukeitto
smoothie

Lunch:
Kasviksia ja protskuja

Välipala:
Hedelmä

Dinner:
Näitä pitääkin alkaa päivitteleen sitä mukaa, kun kokkailukokeiluja tulee.
Tortillat salaatinlehti
Jauheliha-kaalipyttipannu

Iltapala:
Raejuustoa, tonnikalaa, hemapa, suokakurkkuja
Maitorahkaa, jogurttia ja marjoja

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Pizzapohja

6 dl vehnäjauhoja
3 dl vettä
3 tl öljyä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
 
Sekoita hiiva lämpimään veteen. Huomaa, että käytettäessä kuiva-hiivaa, tulee veden lämpötila olla noin 45 astetta. Lisää nesteeseen jauhot ja suola. Vaivaa taikinaksi. Lisää lopuksi öljy ja laita taikina nousemaan lämpimään paikkaa n. 30 minuutiksi. Kauli taikina kahdeksi levyksi. Annoksesta tulee kaksi pellillistä. Paista 250 asteessa n. 15 minuuttia. Jos tykkäät laittaa reippaasti täytteitä, voi pohjaa hieman esipaistaa, ennen kuin lisää täytteet.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Oman maan perunoita

Hyvää kannattaa odottaa! Tänään kärsivällisyys loppui kesken ja päätettiin nostaa muutama alkukesästä laitettu peruna. Epäilin, että potut eivät kasva kunnolla, koska kasvualustan syvyys oli vain noin 20 cm. Lisäksi kaalet olivat metrin pituisia, niin epäilin, että kaikki poweri on kasvilla mennyt varren kasvattamiseen. Olinpas kuitenkin väärässä. Yllättykseksi potut olivat kunnon kokoisia. Alkuviikosta päätyvät sitten kattilaan ja lautaselle, mutta se onkin tarina erikseen.



Lumoava pavlova ja mansikkamargarita

Ostetiin miehen kanssa 5 kg:n laatikko kesän mansikoita ja koska kaikki eivät pakkaseen mahtuneet, piti alkaa keksiä mansikoille käyttötarkoitusta. Ensimmäisenä mieleen juolahti ihana pavlova ja  vasta kolmanneksi (!!!) lamppu syttyi mansikkamargaritan kohdalla. Kumpaakin tehtiin ja testivoittajiksi ylsivät mennen, tullen ja palatessa. Voipi olla, että joutuu vielä toisen laatikon hakasta ja laittaa pakastimeen jemmaan syys- ja talvipäivän pimeitä iltoja odottelemaan.


Mansikkapavlovan alkuperäinen resepti löytyy Olivia-lehden sivuilta. Minun makuun oli aika makea, sokeria vois seuraavalla kerralla käyttää hieman vähemmän, vaikkapa sen 2 dl. Eikä ainakaan kermavaahtoa tarvitse maustaa ollenkaan. Todella helppo tehdä, mutta vaatii aikaa paljon. Meillä kun ei sitä kiertoilma uunia ole, niin paistamiseen sai varata 1 ½ tuntia. Seuraavalla kerralla voi myös tehdä pienemmän annoksen. Meidän kahden hengen talous ei mitenkään saisi kahdestaan tuhottua kymmennelle hengelle tarkoitettua kakkua.

Mansikkapavlova

Pohja:
4 kananmunan valkuaista
2 ½ dl hienoa sokeria
2 tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl sitruunanmehua

Täyte:
2,5 dl Flora vispikermaa
mansikoita

Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Piirrä leivinpaperin päälle ympyrä. Erottele kananmunien valkuaiset tehosekoittiman kulhoon. Lisää puolet sokerista valkuaisten joukkoon vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin joukkoon. Lisää sokeri-perunajauhoseos valkuaisvaahtoon vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kovaa. Tähän menee n. 10-15 min. Vaahdon tulee olla niin kiinteää, että se pysyy kulhon pohjalla ylösalaisin käännettynä. Sekoita lopuksi marenkivaahdon joukkoon sitruunanmehu.

Nostele lusikalla marenkivaahtoa leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Tee lusikalla marenkitaikinan reunoihin huippuja. Itselle tuli mieleen kraateri, kun asettelin ja taiteilin luomusta leivinpaperille. Kypsennä uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä marenkipohjan keskelle kermavaahtoa ja mansikoita. Täytteet kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua. 

Frozen mansikkamargarita

2 cl tequilaa
2 cl Triple seciä
2 cl sokeria
1,5 cl limemehua 
10 kpl jäisiä mansikoita

Kaikki aineksest blenderiin ja sekoitin päälle. Mansikoita kannattaa sen verran käyttää mikrossa, että irtoavat toisistaan. Helpottaa huomattavasti tekemistä. Tämän annoksen tein viisinkertaisena. Mansikoita en laskenut, käytin kolme pientä rasiaa pakkasesta. Aika tuhtia oli seos, joten lisäsin vähän vettä, että sain notkistettua.

torstai 11. heinäkuuta 2013

Penkki terassille

Loma on ihanaa aikaa myös siksi, että kerkeää puuhasteleen kotiin kaikkea, mistä on koko talven haaveillut. Mulla kyllä yleensä se haaveiluaika kestää useammankin talven yli, kuten tämän pitkän penkin tekeminen terassille. Terassimme on todella pieni ja istumapaikkoja on ollut liian vähän, kun vierailijoita on piipahtanut aurinkoisina iltoina. Vihdoin ja viimein saatiin helpotusta tähän.



Euroakaan ei periaatteessa mennyt penkin tekemiseen. Kaikki puut ovat mökiltä jääneitä jämäpuita ja itse asiassa penkki tehtiinkin mökillä. Sieltä löytyi kaikki tarvittavat vermeet. Valkoista maalia löysin sitten kotiutuessa omista kaapeista. Eihän se ihan tähän käyttöön ollut tarkoitettu, mutta mulle kelpaa oikein mainiosti.


Jä näin se valmistui. Mitat oli valmiina, kun mökiltä lähdettiin puutavaraa metsästämään. Suunnitelmaa penkin mallista ei vielä siinä vaiheessa ollut ja siinä sitä olikin pähkäilemistä, kun hästäämässä olivat minä, mieheni ja appiukko. Vähän katseltiin kuvia etukäteen ja rakennettaessa sävellettiin. Sopu säilyi :). Penkin leveys on 150 cm, syvyys 40 cm ja korkeus 44 cm.


Päälyosaan tuli kaksi lankkua, en nyt muista tarkkaan, mitä oli, mutta paksuus 4 cm ja leveys 19,2 cm. Jalat tehtiin kakkoskolmosesta ja välipuut  kakkoskakkosesta. (Huomatkaa hieno asiantuntemukseni puutavarassa.) Näin saatiin penkille ihan sattumalta enemmän särmää ja näyttävyyttä. Rakentamisessa toimin lähinnä työnjohdollisissa tehtävissä ja maalausurakka jäikin minun hoidettavakseni.


Pariin kertaan piti penkki maalata. Ja jottei nyt liian helpolla päästäisi, päätettiin vielä paklata ruuvien kolot ja maalata kolmannen kerran päälle. Voisko sanoa, että joskus vähän turhankin tarkkaa. No, nyt on penkki terassilla. Pitää testata, miltä se viini maistuu siinä!


Chorizovuoka

Yksin kotia miehittäessäni yritän kovasti keksiä uusia ruokalajeja olemassa olevista ruokatarvikkeista. Liian paljon menee kahden hengen taloudessa ruokaa roskiin. Tällä viikolla olenkin onnistuneesti hyödyntänyt niin jääkaappia kuin pihan yrttitarhaakin. Tänään uuniin lähti chorizovuoka pakastekasviksilla. Helppo ja nopea vaikkapa illanistujaisiin. Mulla meni pääruokana. Sopii myös karppaajan ruokavalioon, jos tällainen on intresseissä. Toki voi käyttää myös piirakan täytteenä.


Kasviksina voi käyttää mitä tahansa tuoreita tai pakastettuaja. Mulla oli pakasteessa Pirkan wokkivihanneksia, joten nappasin ne.  Juuston känttyjä löytyi emmental ja parmesan, jotka raastoin ja tein sekoituksen niistä.

1 chorizo-makkara
250 g pakastevihanneksia
1 iso sipuli
2 rkl rypsiöljyä
2 munaa
2 dl kermaa
½ tl yrttisuolaa
½ tl paprikajauhetta
2 dl juustoraastetta

Kuori ja paloittele sipuli. Viipaloi chorizomakkarat. Lorauta 2 rkl rypsiöljyä paistinpannuun ja paista sipulia ja makkaroita muutama minuutti, niin että saavat kivan värin. Voitele vuoka rypsiöljyllä ja lisää pakastevihannekset pohjalle. Lisää sipulit ja makkarat päälle.


Sekoita munat, kerma ja mausteet. Kaada seos vuokaan kasvisten ja makkaroiden päälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt ja paistos on saanut väriä.

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Savulohikeitto


Mökkireissun seurauksena jäänyt Perämeren savulohi päätyi tänään keitoksi. En ole eläissäni tehnyt itse kalakeittoa, joten senkin suhteen on nyt neitsyys mennyt. Lähes kaikki tarvittava löytyi jääkaapin uumenista sekä omalta kasvimaalta. Ainoastaan tilli piti hakea lähimmästä Citymarketista, mutta nyt sekin on päätynyt takapihan yrttipenkkiin.


2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
8 dl vettä
1 kalaliemikuutio
5 perunaa
2 porkkanaa
200 g lämminsavulohta
½ pkt Koskenlaskija -sulatejuustoa
1 rkl sitruunamehua
1/4 dl tilliä
1/4 dl ruohosipulia
pippuria 
suolaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori myös porkkanat ja perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuumenna rypsiöljyä kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää vesi ja kalaliemikuutio ja anna lämmitä, kunnes vesi kiehuu. Lisää kuutioidut perunat ja porkkanat ja keitä n. 10 min kiehuvassa liemessä. Leikkaa sulatejuusto pieniksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Keitä muutama minuutti niin, että sulatejuustokuutiot sulavat, sitten levyn voi ottaa pois päältä. Lisää savulohi paloina keittoon. Mausta pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää tarvittaessa suolaa ja lopuksi tilliruohosipulisilppu keiton päälle.