keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Poropyörykät

Pakasteeseen raahautunut poro sai taas kyytiä. Vähän luovuutta kehiin ja jääkaapin jämiä, niin herkkuannos oli valmis! Kastikkeena toimi Knorrin Viherpippuri-kastike.

500 g poron jauhelihaa
½ dl korppujauhoja
1 dl kermaviiliä
½ pkt pekonia
1 sipuli
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista pannulla. Meillä sitä löytyi jääkaapista valmiiksi paistettuna, joten oli helppo vain heittää ne taikinan sekaan. Sekoita kermaviili ja korppujauhot keskenään. Anna turvota n. 5 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää korppujauhoseokseen jauheliha, pekonit, sipulikuutiot, kananmuna, suola ja pippuri. Sekoita taikina tasaiseksi ja pyörittele halutun kokoisia pyöryköitä. Paista uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia. Tarjoile viherpippurikastikkeen ja perunamuusin tai bataattikuutioiden kanssa.

tiistai 10. joulukuuta 2013

Vadelma-banaani-smoothie

Illan proteeinit tuikattiin tehosekoittimeen ja iltapala oli hetkessä valmis. Tein kerralla reippaamaan annoksen, että siitä riitti myös seuraavalle työpäivälle välipalaksi. Kovin tarkkaan en mittaillu maitoa tai vadelmia, mutta lopputuloksena oli 1 litra proteeinipitoista herkkua.

2 prk Ehermann maitorahkaa
2 dl vadelmia
1 banaani
rasvatonta maitoa

Meksikon pikajuna

Arki meinaa olla kiireistä ja työpäivät venyvät pitkiksi. Silloin nopea ruoka on paikallaan. Ja silloin voi huoletta käyttää myös pakastevihanneksia, ettei sitä osastoa tule unohdettua. Suomalaisittain sanottuna tämä on uunilenkkiä kera pakastevihannesten. Uskomattoman helppo ja maukas arkiruoka!

1 pkt HK:n sinistä lenkkiä
1 sipuli
1 prk smetanaa
½ paprika
1 dl salsaa
1,5 dl Emmental-juustoraastetta
jalapenoja

Halkaise makkarat neljään osaan pitkittäin ja poista kuori. Asettele makkarat uunivuoalle leivinpaperin päälle. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi paprika. Raasta juusto. Sekoita keskenään sipuli- ja paprikakuutiot, smetana, salsa ja juustoraaste. Levitä halkaistujen makkaroiden päälle ja asettele jalapenot päällimmäiseksi. Mitä tulisempaa haluat, sen enemmän jalapenoja. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin. Tarjoile (pakaste)vihannesten kanssa.

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Joulu, joulu tullut on!

Rakastan Joulua! Sitä lyhtyjen, valojen ja kynttilöiden aikaa. Lumi sataa maahan ja pimeys väistyy lumen tieltä. Niin tunnelmallista! Välillä saattaa tämä mun hössötys mennä vähän ylikin, mutta ei haittaa. Eihän se ole kuin kerran vuodessa!


Jouluista elämää elellään myös ystävien luona. Alempi kuva on sunnuntaidinneriltä, jonne kutsu kävi. Sopi oikein sopivasti näin pikkujoulujen jälkeisenä sunnuntaina. Ei tarvinnut itse tehdä ruokaa, vaan lämmin paahtopaisti odotti pöydässä kera siiderin.


Poro tuli kotiin!

Pakastin täyttyi tällä erää puolikkaasta porosta. Ihana appiukkoni hankki meille pakastimen täytettä. Palat oli kätevästi pakattu pusseihin ja nimettykin vielä, mikä helpottaa huomattavasti kotikokin ruokakokeiluja.Tänä viikonloppuna kokeiluun pääsi siiderissä haudutettua ulkopaisti ja poronkäristys kulmapaistista. Voi jestas, että oli mureaa lihaa! Ei oo poro ollu stressissä, kun on vielä maan päällä tallustellu. Lihaa on hyvä varata 200 g per nuppi. Me oltiin sen verran nälkäsiä, että syöpästiin kahteen pekkaan koko paisti.

Siiderissä haudutettua poronpaistia
 600 g poron ulkopaistia
suolaa, mustapippuria ja valkopippuria
voita paistamiseen
4 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
2 dl omenasiideriä
paistinarua

Kastike
Poron keitiniliemi
2 dl kermaa
Ruskeaa Maizenaa
(Riistafondia)

Ota paisti päivää, paria ennen pakkasesta jääkaappiin sulamaan. Ota huoneenlämpöön n. tuntia ennen valmistamista. Poista paistista mahdolliset kalvot ja sido paisti paistinnarulla. Sekoita suolat ja pippurit keskenään ja pyöräytä paisti seoksessa. Kuumenna voi suuressa, reunallisessa paistinpannussa ja ruskista paisti ympäriinsä. Tuikkaa paistiin lihamittari. Lisää pannulle siideri, katajanmarjat ja laakerinlehdet. Laita kansi päälle. Anna hautua n. 1 tunti, kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Nosta paisti pois liemestä ja kääri folioon. Anna vetäytyä n. 15 minuuttia. Lisää pannulle (johon keitinliemi on jäänyt) kerma ja suurusta Maizenalla halutun paksuiseksi. Lisää tarvittaessa riistafondia antamaan makua.

Bataattikuutiot ja palsternakkapyree


Bataattia
Palsternakkaa
Suolaa
Mustapippuria
Voita
Kermaa tai maitoa

Kuori palsternakka ja bataatti. Kuutioi ne ja keitä suolalla maustetussa vedessä muutamia minutteja, kunnes kuutiot ovat pehmeitä. Valuta juureskuutiot ja siirrä pasternakkakuutiot eri astiaan. Jätä bataattikuutiot kattilaan ja lisää sekaan voita, suolaa ja pippuria. Käytä vielä  liedellä pikaisesti.

Soseuta palsternakka sauvasekoittimella ja lisää kermaa, kunnes koostumus on pyreemäinen. Mausta suolalla ja pippurilla.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Pikkujoulut vm 2013

Menu

Mozzarella-salaatti
punasipulia
salaattia
aurinkokuivattua tomaattia
pestolla maustettuja mozzarella

Saaristolaisleipää savuporotäytteellä (Täytettä olis riittäny puolet)
2 prk ruohosipulituorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1 punasipuli
1 paprika
mustapippuria

Lohirullat (3 rullaa)
1 pkt rieskarullia
150 g graavilohta
villisuolaheinää
1 pkt yrttituorejuustoa
1 prk tilliä

Perunagratiini (Tätä oli ihan liikaa, puolet ois riittäny hyvinkin)
3 kg Rosamunda-perunoita
4 dl kuohukermaa
100 g voita
suolaa

Porkkana- ja lanttulaatikot ostin valmiina

Joulukinkku (n. 2,5 kg, olis mennyt enemmänkin)
Tämä onnistui täydellisesti. Kinkku ostettiin jäisenä ja sulatettiin pari päivää jääkaapissa. Ennen paistoa otettiin lämpenemään niin, että sisälämpötila oli 10 astetta. Uuni 200 asteeseen ja kinkku pussissa uuniin. Alle laitettiin  reunallinen uuniastia siltä varalta, että nesteet valuu pussista pois. Puoli tuntia kovassa asteessa ja sen jälkeen lämpötilan lasku 125 asteeseen. Tällä tyylillä meni noin tunti per kilo. Ylikypsän kinkun sisälämpötila oli 80 astetta, kun otettiin pois uunista. Tämän jälkeen lämpö nousi vielä 85 asteeseen. Eli ois voinu ottaa pois vaikka 78 asteessa, vaikka tälläkin tyylillä kinkku pysyi mehevänä, eikä kuivunut. Pussista otettiin paistoliemi talteen kastiken tekoa varten. Kuorrutus kinkkuun tehtiin täysjyväsinapilla. Uuni 250 asteeseen ja kinkku siellä 15 minuuttia.

Kinkkukastike
Kinkun kastiketta
Vettä
Ruskeaa Maizenaa
Mustapippuria
Vasikan fondia
Sinappia
Sokeria

Itse tehtyä sinappia
2 dl sinappijauhetta
1½ dl sokeria 
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
Maku oli hyvä ja potkua sopivasti. Kiehauta ensin kerma ja kananmunat kattilassa. Lisää jauhot ja sokerit ja anna hiljalleen saostua. Kiehauta pikaisesti koko ajan vatkaten.

Herneet
Pakasteherneitä, voita, suolaa ja sokeria

Chilitortut
Valmiista torttutaikinasta pienellä tähtimuotilla. Voitelu munalla.  Uuni 225 astetta 10 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä puolisen tuntia ja sen jälkeen leikkaa kahtia ja täytä chilihillolla.

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Paahdetut pikkutomaatit

Niin helppo ja hyvä resepti!

500 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria
05 tl kuivattua timjamia

Huuhtele tomaatit ja siirrä uunivuokaan. Huiluttele päälle oliiviöljyä (ei tarvitse uida). Öljyn jälkeen suolaa, sokeria, mustapippuria ja kuivattua timjamia. Kypsennä tomaatteja 125-asteisessa uunissa 1½ - 2 tuntia, kunnes tomaatit ovat pehmeitä, mutta eivät hajoa. Anna jäähtyä hetki. Tarjoa lisukkeena esim. mango-chilikanan kanssa.

Mango-chilikanaa

Aikoja sitten ostin miehelleni chili-kokkikirjan , hän  kun on niin suuri chilien ystävä. Kirja siis The Red Hot Chilli Cookbook by Dan May. Kertaakaan ei kirja ole vielä auennut niin paljon, että ruoka olisi lautaselle asti eksynyt. On kuulemma haastavaa, kun ohjeet on englanniksi. Totta sekin, mutta onneksi on sanakirjat keksitty. Päätin ottaa härkää sarvista ja ryhtyä tuumasta toimeen. Testikeittiöön päätyi mango-chilikanaa. Lisukkeeksi tein niin ihanaa Risotto Milanesea (tämä on vienyt sydämeni täysin) ja paahdettuja pikkutomaatteja. Alkuperäinen resepti:

1 tl pippurisekoitusta
1 tl korianterin siemeniä
½ tl kuminan siemeniä
1 tl sarviapilan siemeniä
½ tl fenkolin siemeniä
200 g tuoretta mangoa
4 rkl vaaleaa viinietikkaa
4 rkl sokeria
1 pieni tulinen chili
2 valkosipulin kynttä
1 ruukku korianteria
1-2 rkl oliiviöljyä
4 maustamatonta kananfileettä

Siemenet paahdetaan pannulla ja siirretään mortteliin suolan kanssa. Survotaan kunnolla, jotta maut saadaan irtoamaan. Sitten kaikki marinadin ainekset tehosekoittimeen n. 30 sekunniksi tai  kunnes marinadilla on tasainen koostumus. Kanafileisiin voi tehdä hyvin kevyitä viiltoja, jotta marinadi imeytyy kunnolla. Hiero marinadi kunnolla fileisiin ja anna marinoitua yön yli. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja marinoidut fileet uuniin 30 minuutiksi. Lisää päälle folio ja anna kypsyä vielä 10 minuuttia.

Siinä oli alkuperäiset ohjeet. Sattuneista syistä jouduin hieman säveltämään.. Itsellänihän oli tuo mango mennyt huonoksi, eikä noita siemeniäkään kauheasti ollut. Mausteet käytin pääasiassa valmiina jauheena. Sarviapilan tilalta hujautin currya (sarviapila usein curryn päämausteena). Seuraavalla kerralla paistan kanat pannulla ennen kuin siirrän uuniin. Muutoin toimiva resepti.

Moskovan pata

Anoppi teki tätä ruokaa parisen vuotta sitten ja koska tänä viikonloppuna oli erittäin hyvin aikaa pataruoan tekemiseen, päädyttiin tähän herkkuun. Ihana syödä maukasta pataa, kun on ensin käynyt viileässä syysilmassa ulkoilemassa.

1 kg naudan paistia
3 sipulia
2 suolakurkkua
öljyä ja voita paistamiseen
2 tl mustapippuria
ripaus cayennepippuria
½ dl härän fondia
3 dl punaviiniä
2 ½ dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja
150 g Aura-murua
1 prk (120 g) smetanaa

Nestettä oli turhan paljon, suhteet kyllä hyvät. Ensi kerralla nestettä 1-2 dl vähemmän!!!

Kuori ja silppua sipuli. Leikkaa suolakurkku pieniksi paloiksi. Freesaa sipuleita ja suolakurkkuja paistinpannulla voi-öljyseoksessa. Loppuvaiheessa lisää musta- ja cayennepippuri ja paistele vielä hetki. Lisää uunipataan. 

Kuutioi naudan paisti ja paista paistikuutiot pienissä erissä paistinpannulla. Siirrä pataan. Paistoin lihat kolmessa erässä ja joka erän jälkeen lisäsin uunipataan 2 rkl vehnäjauhoja. Tokihan jauhot olisi voinut käyttää myös pannun kautta, mutta näin tällä kertaa. Kun kaikki lihat on paistettu ja siirretty uunipataan, huuhtele pannu vedellä ja siirrä pataan. Lisää pataan punaviini, härän fondi, auramuru sekä smetana. Sekoita.

Laita kannella peitetty pata uuniin 200 asteeseen tunniksi. Tunnin päästä laske lämpötila 150 asteeseen ja anna hautua. Mitä pitempään, sen mureampaa. Kahden tunnin jälkeen laske lämpötila 100 asteeseen. Meillä pata oli uunissa neljä tuntia. Pari tuntia on varmaankin minimiaika. Puolta tuntia ennen voit ottaa kannen pois padasta, jotta pinta saa väriä ja kastike kiehahtaa kasaan. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden kera.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Pullan tuoksuinen vaimo

Ekaa kertaa elämässäni päätin reippaana vaimona leipasta pullaa. Olen aina ollut huono tuorehiivan hankkija, joten tässäkin tapauksessa päädyin kuivahiivaan. Muitakin aineksia löytyi kaapista, niin mikäpäs ettei. Monitoimikonekin on ollut pitkään kaapissa pölyttymässä, niin pääsi sekin näyttämään taitonsa.

Voisilmäpullat 16 kpl
2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
0,5 rkl kardemummaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Lämmitä maito 42 asteiseksi ja sekoita hiiva maitoon. Sekoita keskenään kardemumma, sokeri, suola ja kananmuna monitoimikoneen astiassa hiljaisella teholla. Lisää maito kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna koneen toimia hiljaisella teholla ja ala lisätä vehnäjauhoja. Alusta taikina lisäten tehoja pikkuhiljaa. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä voi  joukkoon ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Tähän vaiheeseen kului aikaa n. 15 min. Jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan noin tunniksi.

Pyörittele pullia jauhojen avulla n. 16 kpl. Anna nousta leivinliinan alla n. kaksinkertaisiksi. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle rae- ja hienosokerin sekoitusta. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 min.